Bio

Kimmo Ohtonen on suomalainen palkittu toimittaja ja kirjailija, tv-persoona sekä luontokuvaaja. Kimmon tv-ura alkoi vuonna 2005 Iso-Britanniasta, jossa hän työskenteli BBC.llä ja ITV:lla dokumenttien ja ajankohtaisohjelmien parissa (mm. To Catch A Paedophile, Tonight with Trevor McDonald, Inside Killer Sharks with James May, Blackpool Paramedics Season 1 ja 2).

Suomessa Ohtonen tunnetaan ohjelmista kuten Puoli Seitsemän (YLE TV1), Ulos luontoon (YLE TV1), Löydä luontosi (YLE TV1), Katoava Pohjola (YLE TV1), ja Villien jäljillä (MTV3).

Kimmon pitkäaikainen haave toteutui kun esikoisteos Karhu Voimaeläin (Docendo) julkaistiin helmikuussa 2016. Kirjassaan Kimmo heijastaa kaunokirjalliseen tyyliin omaa elämäänsä sekä ihmisen suhdetta luontoon karhujen sielunmaiseman kautta. Kansien välissä hän myös avautuu ensimmäistä kertaa julkisesti äärimmäisen perheväkivallan varjostamista lapsuus- ja nuoruusvuosistaan. Karhu Voimaeläin oli ehdolla Tieto-Finlandian, Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon sekä Vuoden Luontokirjan saajaksi.

Esikoisteosta seurasi luontokirja Metsäkansan tarina (Docendo), ja vuoden 2018 maaliskuussa julkaistiin Ikimaa - Soturin tie (Otava), Kimmon fantasiatrilogian ensimmäinen osa. Toinen osa, Kuiskaajien Kilta ilmestyy syksyllä 2019.

Kynän vaihtuessa kameraan, keskiössä säilyy aina tarina. Luontoa kuvatessaan Kimmo pyrkii taltioimaan hetkiä, jotka kertovat mielenkiintoisia tarinoita Suomen luonnosta. Kuvan pitää olla niin kaunis, että sen haluaa ripustaa seinälleen, samalla kuitenkin rehellisen aito ja konstailematon.

Vuonna 2018 kirjoittamiseltaan sekä tv-tuotantojensa ohella Kimmo kiersi ympäri Suomenmaata luennoimassa yli 50 kertaa. Kimmolla on lukuisia eri luentokokonaisuuksia luonnon, ympäristön sekä sosiaalisten aiheiden parissa. Mikä tahansa luennon aihe onkaan Kimmo lähestyy sitä poikkitieteellisesti, pohtien, kyseenalaistaen, mutta pitäen tarinan punaisen langan käsissään.

 

Palkinnot ja Ehdokkuudet

Koura Erikoispalkinto 2016 - Katoava Pohjola dokumenttisarja

Bonnier Suuri Journalistipalkinto - Vuoden Kirja 2016 ehdokkuus

Tiedeviestintäpalkinto 2016

Kultainen Venla ehdokkuus - Vuoden esiintyjä 2016

Lukija-Finlandia palkinto 2016

Vuoden Luontokirja 2016 ehdokkuus

Tieto-Finlandia ehdokkuus 2016

Kultainen Venla - Vuoden TV-teko 2012 Norppauinti