Bio

Kimmo Ohtonen on suomalainen palkittu toimittaja, kirjailija, juontaja, luennoitsija sekä tv-persoona. Kimmon tv-ura alkoi vuonna 2005 Iso-Britanniasta, jossa hän työskenteli BBC.llä ja ITV:lla dokumenttien ja ajankohtaisohjelmien parissa (mm. To Catch A Paedophile, Tonight with Trevor McDonald, Inside Killer Sharks with James May, Blackpool Paramedics Season 1 ja 2).

Suomessa Ohtonen tunnetaan ohjelmista kuten Puoli Seitsemän (YLE TV1), Ulos luontoon (YLE TV1), Löydä luontosi (YLE TV1), Katoava Pohjola (YLE TV1), ja Villien jäljillä (MTV3).

Kimmon pitkäaikainen haave toteutui kun esikoisteos Karhu Voimaeläin (Docendo) julkaistiin helmikuussa 2016. Kirjassaan Kimmo heijastaa kaunokirjalliseen tyyliin omaa elämäänsä sekä ihmisen suhdetta luontoon karhujen sielunmaiseman kautta. Kansien välissä hän myös avautuu ensimmäistä kertaa julkisesti äärimmäisen perheväkivallan varjostamista lapsuus- ja nuoruusvuosistaan. Karhu Voimaeläin oli ehdolla Tieto-Finlandian, Bonnierin Suuren Journalistipalkinnon sekä Vuoden Luontokirjan saajaksi.

Esikoisteosta seurasi Metsäkansan tarina (Docendo) ja Metsä elää (Docendo) sekä Otavan kustantama Ikimaa fantasiatrilogian ensimmäinen osa Soturin Tie ja toinen osa Kuiskaajien Kilta. Trilogian viimeinen osa ilmestyy keväällä 2021.

Kimmo on inspiroiva luennoitsija, valovoimainen juontaja, kokenut henkilöhaastattelija sekä taitava moderoija. Luentokokonaisuuksissaan Kimmo lähestyy aiheitaan poikkitieteellisesti, pohtien, kyseenalaistaen, pitäen kuitenkin tarinan punaisen langan koko ajan käsissään. Luentokokonaisuuksia Kimmolla on lukuisia luonnon, ympäristön sekä sosiaalisten aiheiden parissa. Esiintymiset vievät Kimmoa ympäri Suomen, tosin nyt korona-aikana webinaarien merkeissä.

 

Palkinnot ja Ehdokkuudet

Koura Erikoispalkinto 2016 - Katoava Pohjola dokumenttisarja

Bonnier Suuri Journalistipalkinto - Vuoden Kirja 2016 ehdokkuus

Tiedeviestintäpalkinto 2016

Kultainen Venla ehdokkuus - Vuoden esiintyjä 2016

Lukija-Finlandia palkinto 2016

Vuoden Luontokirja 2016 ehdokkuus

Tieto-Finlandia ehdokkuus 2016

Kultainen Venla - Vuoden TV-teko 2012 Norppauinti